Skip to content

Burn-out

Burn-out

~Als je de weg kwijt bent wees dan stil, er is iets in je, dat weet in welke richting je moet gaan~ Metz

Je bent moe, uitgeblust en opgebrand. Jouw lichaam heeft je de afgelopen periode al heel veel signalen gegeven. Maar jij hebt deze signalen keer op keer genegeerd. Is niet goed luisteren naar jouw lichaam en ziel een patroon in jouw leven? Is dit een patroon wat je van thuis uit mee hebt gekregen: doorgaan en niet opgeven? Niet mogen voelen? Ben jij een soort van kameleon die zich steeds maar aanpast aan alles en iedereen? Wil je iedereen graag te vriend houden? Bang dat anderen jou anders afwijzen? Ben jij een pleaser?

Open energieveld:
Je voelt je nu heel onrustig van binnen en opgejaagd alsof je in een trein zit die niet meer kan stoppen. Je energieveld staat op dit moment heel erg open. Je pikt alle gevoelens en emoties van anderen op en opmerkingen komen veel intenser binnen. Je kan ze nauwelijks meer filteren. Het maakt je heel erg verdrietig, moe en angstig. 

Lichamelijke klachten:
Je kan last hebben van hyperventilatie, bent prikkelbaar en hebt nergens geen zin in. Je kan om elk klein dingetje wat jou raakt wel huilen. Je slaapt slecht, concentreren gaat heel moeilijk en je raakt steeds dingen kwijt bijv. sleutels/papieren etc. Je hebt het gevoel dat je de controle en grip compleet kwijt bent. Alsof je in een doolhof loopt en niet meer weet hoe je eruit moet komen! Eigenlijk is alles je te veel. Ook jouw manier van reageren is nu vaak fel en buiten proporties. Jij stoot mensen af omdat alles je te veel is. Je voelt dat je steeds meer van jezelf verwijdert raakt en dat geeft een angstig gevoel. Je bent de controle aan het verliezen maar hebt geen idee, hoe je dit tij kunt keren. Vaak gaat het slapen slecht, je hebt het vaak koud, en een verkoudheid, hoofdpijn of keelontsteking of andere lichamelijke klachten raak je amper kwijt of komen steeds weer terug. Het immuunsysteem werkt niet meer optimaal omdat het lichaam uitgeput en opgebrand is. 

Bijnieruitputting
De reden, dat je immuunsysteem niet meer optimaal functioneert, komt omdat jouw bijnieren uitgeput zijn. De bijnieren zijn kleine organen die als kapjes op de nieren liggen. Ze zijn belangrijk bij het reguleren van: de bloedsuikerspiegel, tegengaan van ziekte en ontstekingen, reguleren van water en zout in je lichaam, productie van testosteron en oestrogenen en het reguleren van stress. In tijden van stress maken ze veel adrenaline en cortisol aan. De bijnieren geven gedurende de hele dag steeds een beetje adrenaline af, maar wanneer er sprake is van continue stress, boosheid en angst raken de bijnieren uitgeput. Ze moeten dan te veel adrealine en cortisol aanmaken. De bijnieren gaan vervolgens steeds minder cortisol produceren. Hierdoor staat er een tekort waardoor er makkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Cortisol heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en ook de bloedsuikerspiegel kan moeilijk onder controle worden gehouden omdat er te weinig cortisol aangemaakt wordt. Het immuunsysteem gaat hierdoor achter uit. Gevolgen: enorme moeheid, niet kunnen slapen of doorslapen, libido verlies, gewrichtsklachten,huidproblemen, obstipatie, concentratie en geheugenverlies.

Onzekerheid:
Onzekerheid speelt in deze periode een hele grote rol. Was je voorheen een krachtig, stabiel en zeker persoon nu voel je daar niets meer van en twijfel je aan alles en iedereen en vooral aan jezelf. Niets klopt meer voor je gevoel. Je hebt nergens meer plezier en lol in. Je kan nergens meer echt van genieten. Ook je intieme leven komt op een laag pitje te staan, dit kan ook weer een onzeker gevoel geven over jezelf en ook richting je partner. Je hebt geen plezier meer in je werk en het kan ook zijn dat je gaat twijfelen aan je relatie. Alles komt op losse schroeven te staan. Het kan zijn, dat je in deze periode zelfs angsten gaat ontwikkelen. Opeens durf je bijvoorbeeld geen boodschappen meer te doen. Je ziet bijvoorbeeld op tegen alle mensen in de winkel en het zweet breekt je uit bij de kassa. Je kan paniek en hyperventilatie- aanvallen krijgen op je werk, op een verjaardag of op de snelweg. Allerlei dingen die eigenlijk totaal niet bij je passen. Je bent totaal uit balans. Plekken waar veel mensen bijeenkomen ga je liever uit de weg zoals bijvoorbeeld: theater, discotheek/kroeg, concerten etc. Er ontstaat een soort vlucht en vermijdingsgedrag. Het liefst ben je een kluizenaar. Ook kan het zijn dat je depressieve klachten hebt en dit kan zo ver gaan dat je het leven echt niet meer ziet zitten. Dit kan zo ver gaan dat je zelfmoord neigingen hebt.

Binding met jezelf:
Je hebt op dit moment totaal geen verbinding meer met jezelf. Wie ben je werkelijk? Wat wil jij in dit leven? Wat zijn jouw grenzen? Waar word jij nou eigenlijk gelukkig van? Een burn-out is een transformatieproces. Je wordt nu gedwongen om rust te gaan nemen. Tijd voor bezinning. Het wordt de hoogste tijd, dat jij jezelf gaat zien voor wie je bent en wat je waard bent. Het zal nu niet zo voelen en je zult misschien heel boos zijn dat het zo ver heeft kunnen komen, maar je komt er uiteindelijk veel sterker uit en het zal je veel inzichten opleveren.

Hoe lang duurt een burn-out?
Vaak duurt een burn-out zo’n 1 tot 2 jaar en daarna ga je weer herstellen. Al met al duurt het totale proces wel 3 jaar. Dit gaat met ups en downs en terugvallen. Een eerste “gewone” griep na een burn-out kan heel beangstigend zijn. Is dit gewoon een griep of ga ik weer richting een burn-out? Ook wanneer er weer een periode aandient waarbij je slecht slaapt kan dat angst opwekken. Je blijft bang voor een terugval of een nieuwe burn-out. Het is moeilijk om je weer over te geven aan het leven. Dit soort angsten zul je moeten overwinnen en doorheen moeten. Je mag weer vertrouwen in je lichaam krijgen. Ik vergelijk het vaak met een elastiek wat je al heel lang aan het oprekken bent geweest, er staat enorm veel spanning op en dan opeens laat je hem los. Je krijgt alle stress en spanning van je lijf retour. Hoe jij met je lijf om bent gegaan, krijg je nu retour. Je luistert vanaf nu meer dan ooit naar je lijf, omdat je dit nooit weer wilt. Je moet/mag weer vertrouwen krijgen in je lijf. Als jij weer aan het werk gaat, denkt de omgeving dat jij er weer voor de volle honderd procent bent, maar voor jou begint het proces dan pas. Meer dan ooit moet je op je lijf letten, die nog steeds signalen. Je moet steeds je grenzen bewaken een heel proces dat niemand ziet en begrijpt en dat hoeft ook niet, als jij jezelf maar begrijpt en ziet! Dat is jouw les in dit proces.

Behandeling:
In mijn praktijk gaan we kijken waardoor je de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt. We gaan kijken wat de oorzaak is van de burn-out. Het is daarbij belangrijk om terug te gaan naar je jeugd. Hoe was de binding met jouw ouders? Hoe was toen de binding met jezelf en nu? Hoe is het contact met je lijf? Heb je wel contact met jouw lijf? Mocht je thuis voelen en duidelijk je grenzen aangeven? Mocht je er zijn? Werd je gezien? Wat voor rol had je in het gezin? Hooggevoeligheid en burn-out gaat altijd samen. Ik ga je vertellen hoe dat is ontstaan. Het doel van de sessies is, dat je inzicht krijgt in het ontstaan van de burn-out en in jouw patronen. Je leert duidelijke grenzen te stellen en weer naar je intuïtie te luisteren, jouw beste kompas. Ook leer je weer connectie te maken met je lijf. Je leert balans aan te brengen in je dagelijkse leven. Ook gaan we kijken naar jouw voeding, beweging en ontspanning en je slaapritme. 

Uit liefde kies ik voor mezelf

De Vos van Steenwijklaan 75
7902 NP Hoogeveen
T: 06-38135618
info@uitliefdekiesikvoormezelf.nl
Bedrijfsverzamelpand De Drentse Werf

Selecteer een Afleverpunt