Skip to content

Familieopstelling

Familie-opstellingen:

Alles in het leven bestaat uit een systeem. Een groep of een geheel. Binnen dat systeem neemt iedereen zijn plek in. Zowel op je werk als een een gezin. Ben jij benieuwd naar jouw plek binnen je gezin, werk of familie? Misschien ervaar je nu problemen binnen jouw gezin op het werk of in jouw familie dan kan een familieopstelling heel helpend zijn. Binnen een systeem gelden namelijk vier wetmatigheden:

-Ieder heeft zijn eigen plek in het systeem (oudste, jongste etc.)
-Geven en nemen horen in balans te zijn binnen een systeem (ouders zorgen voor hun kind en niet andersom).
-Ieder heeft zijn eigen lot te dragen (we horen ons eigen verdriet te dragen en niet voor een ander).
-Niemand mag buitengesloten worden (belangrijk om te blijven praten over bijv. een kind wat overleden is, iedereen hoort erbij).

Door allerlei situaties kan er een onbalans ontstaan in een gezin bijvoorbeeld door een scheiding of een overlijden. Kinderen zijn snel geneigd zorgen en verdriet te willen dragen voor hun ouders omdat ze willen overleven in het gezin. Een kind gaat bijvoorbeeld zorgen voor zijn/haar ouders nadat zij een kind zijn verloren. Na een scheiding wil een zoon nog wel eens de positie van zijn vader innemen en daarmee komt hij op een verkeerde plek in het systeem terecht. Onbewust neemt hij deze rol op zich. Soms gaat een ouder zelf ook leunen op bijvoorbeeld een zoon of dochter omdat de ouder het lastig vindt zijn verantwoordelijkheid te nemen in het leven. Dit alles zorgt voor een onbalans in het systeem en een systeem reageert daar onmiddellijk op omdat de posities in het gezin niet meer kloppen. Hierdoor ontstaan vaak conflicten en problemen. Bijvoorbeeld: gewichtsproblemen vermoeidheid, depressies, angsten, pesten, verslavingen etc.

Doel:
Inzicht geven in de reden van de onbalans binnen het gezin of (familie)systeem. Een opstelling zorgt vooral voor begrip en acceptatie en werkt nog lang door in je onderbewuste. Door inzicht in je eigen rol binnen een systeem, binnen een gezin, zal je jezelf anders opstellen binnen dit systeem. Je weet nu immers waar een bepaalt probleem vandaan komt en zoals altijd, als jij je anders opstelt, zullen anderen ook anders op jou reageren. Een (familie) opstelling lost niet even alle problemen voor jou op, maar gaat er voor zorgen, dat jij je anders gaan opstellen omdat jij waardevolle inzichten gaat krijgen en daarmee verandert het systeem. De verandering begint altijd bij jezelf. Vergeet niet, ook je lichaam is een systeem. Ook je lichaam is energie.

We kunnen op verschillende manieren een opstelling neerzetten. Ik werk o.a. ook met playmobiel poppetjes. Vaak zijn mensen verbaasd over het feit wat zo’n opstelling hun kan vertellen over de situatie waarin zich bevinden.

Hoe jij nu in het leven staat en reageert heeft heel veel te maken met jouw familiesysteem.

matroeska-746131_640

Uit liefde kies ik voor mezelf

De Vos van Steenwijklaan 75
7902 NP Hoogeveen
T: 06-38135618
info@uitliefdekiesikvoormezelf.nl
Bedrijfsverzamelpand De Drentse Werf

Selecteer een Afleverpunt