Skip to content

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

~Het leven heeft zijn eigen verborgen krachten, die je alleen kunt ontdekken door te leven ~ Kierkegaard

Herken jij deze kenmerken?
– Heb jij ook snel last van drukte, geluid en fel licht?
– Voel jij stemmingen van anderen snel aan?
– Heb jij het gevoel dat deze stemmingen jouw stemming beïnvloed?
– Is 5 dagen werken een ware uitdaging voor jou?
– Heb je veel behoefte aan rust en stilte?
– Ben je graag alleen?
– Doe je dingen graag in eigen tempo en op je eigen tijd?
– Pieker jij veel? Denk je over alles veel na?
– Van jongs af aan het gevoel ” anders te zijn”.

Als hooggevoelige persoon of HSP (High Sensitive Person) sta je eigenlijk compleet in verbinding met de wereld om je heen, zowel in positieve als negatieve zin. Omdat je meer open staat komen er meer impulsen bij je binnen. Dit merk je bijvoorbeeld als je in de natuur staat of een mooie film bekijkt. Je kan er helemaal in opgaan, je kan helemaal voelen en opnemen wat je waarneemt. Dit is een prachtige eigenschap maar het maakt ook dat je het gevoel hebt, dat je soms te veel impulsen binnen krijgt van alles en iedereen om je heen, waardoor je er moe en uitgeput van raakt.

Emoties:
Emoties en gebeurtenissen komen bij jou veel heftiger binnen dan bij een niet HSP-er. Je bent sneller geraakt en uit het veld geslagen. Jij kan nuances bij mensen en sferen voelen die anderen niet kunnen waarnemen. Jij ziet en voelt meteen wanneer iemand zich verdrietig of niet fijn voelt. Je registreert zoveel in het dagelijkse leven en je pikt zoveel gevoelens en emoties van anderen op terwijl je daar eigenlijk niets mee kunt en eigenlijk ook niets mee moet! Het is belangrijk de gevoelens en emoties bij de ander te laten en niet over te nemen. Jij hoeft geen dingen voor de ander te gaan dragen. 

Jij mag jezelf gaan zien
Jij wilt graag dat de buitenwereld jou begrijpt en ziet maar jij mag jezelf begrijpen en gaan zien. Je bent bang om afgewezen te worden, maar hoe vaak wijs jij jezelf niet af? Het valt niet in de buitenwereld te halen. Die ander hoeft jou en je HSP niet te begrijpen dat mag jezelf gaan doen en je eigen verantwoordelijkheid hierin nemen. 

Jeugd:
Vaak is het zo, dat je deze eigenschap hebt ontwikkeld omdat jij je als kind niet helemaal veilig hebt gevoeld in het gezin waar jij bent opgegroeid. Het was noodzakelijk om alles en iedereen goed in de gaten te houden en alles goed te registreren zodat jij alles in goede banen kon leiden en kon overleven. Tot op de dag van vandaag sta je eigenlijk nog steeds in die stand. Ook nu scan je iedereen en speel je hierop in en dat is doodvermoeiend. Als kind had je ook al de neiging om te gaan dragen voor de ander. HSP-ers zijn vaak pleasers. Ze cijferen zichzelf helemaal weg en willen iedereen graag te vriend houden, daarom hebben HSP-ers meer kans op een burn-out. Het is belangrijk om je te leren afschermen en dicht bij jezelf te blijven. Ga je zelf zien voor wie je bent en wat je waard bent.

Kinderen en hooggevoeligheid:

Herken jij deze kenmerken bij jouw kind:
– Voelt jouw kind snel stemmingen aan?
– Merkt jouw kind snel details op en heeft het oog voor veranderingen?
– Lijkt het alsof jouw kind gedachten kan lezen?
– Heeft jouw kind snel last van kleren die kriebelen, naden in sokjes of kledingmerkjes tegen de huid.
– Stelt jouw kind regelmatig diepzinnige, beschouwelijke vragen?
– Is jouw kind gevoelig voor geluid, drukte en fel licht?
– Is jouw kind snel uitgeput en moe?
– Beleeft jouw kind de dingen intens?
– Is 5 dagen naar school gaan soms een ware uitdaging?
– Doet jouw kind dingen graag in eigen tempo en eigen tijd?
– Komen emoties vaak heftig binnen?
– Wil jouw kind zich vaak even terug trekken en alleen zijn?
– Piekert jouw kind veel?

Behandeling:
In mijn praktijk, leer ik zowel kinderen als volwassenen om te gaan met hun hooggevoeligheid. Deze begeleiding is echt gericht op het dagelijkse leven. Mijn doel is om je weer dicht bij je zelf te brengen en dat je weer leert luisteren naar je intuïtie, jouw beste kompas. 

Scholen:
Ik geef ook lezingen over hooggevoeligheid op basisscholen voor o.a. ouders maar ook voor leerkrachten. In deze lezing, ga ik in op het ontstaan van hooggevoeligheid en geef ik veel tips en adviezen. Informeer naar de mogelijkheden.

Uit liefde kies ik voor mezelf

De Vos van Steenwijklaan 75
7902 NP Hoogeveen
T: 06-38135618
info@uitliefdekiesikvoormezelf.nl
Bedrijfsverzamelpand De Drentse Werf

Selecteer een Afleverpunt